ΑΛΜΥΡΑ ΚΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ
Πολλά παιδιά δεν δείχνουν ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον για τα λαχανικά. Έτσι θα σας προτείνουμε συνταγές για να τα κρύβουμε μέσα σε λιχουδιές που πάντα τους τραβούν την προσοχή, όπως τα κέικ!
Όσο ακόμη βρίσκουμε κολοκύθες στα μανάβικα, φτιάχνουμε πουρέ και τον διατηρούμε στην κατάψυξη. Έτσι έχουμε πάντα εύκαιρο ένα σακουλάκι για κάθε είδους αλμυρές και γλυκές συνταγές.
Εάν δεν βρείτε κολοκύθα ή δεν σας αρέσει η γεύση της, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με πουρέ γλυκοπατάτας. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιήσετε 1/2 κούπα γάλα, αντί για 1/4 κούπας.
Επίσης, εάν τα παιδάκια σας είναι μεγαλύτερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιο αλμυρά τυριά, όπως φέτα και κεφαλογραβιέρα.
Υλικά:
Για 12 κεκάκια
1 κούπα αλεύρι ντίνκελ
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κούπα πουρέ κολοκύθας*
2 αυγά
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1/4 κούπας γάλα
100 γρ. τριμμένο cheddar
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι με την σόδα, το αλάτι και τα μυρωδικά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ κολοκύθας, τα αυγά, το ελαιόλαδο και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στο μπολ με τα στερεά υλικά προσθέτουμε τα υγρά και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μας. Στο τέλος προσθέτουμε 80 γρ. τριμμένο cheddar. Η ζύμη θα είναι σχετικά σφιχτή, μην σας προβληματίσει αυτό, καθώς ο πουρές κολοκύθας θα βγάλει την υγρασία του κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Μοιράζουμε στις 12 θήκες για κεκάκια, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο cheddar και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Ελέγχουμε εάν είναι έτοιμα βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει στεγνή και χωρίς ψίχουλα τότε τα κεκάκια μας είναι έτοιμα.
Σερβίρουμε ζεστά ή και χλιαρά μαζί με χυμό ή o,τι άλλο επιθυμούμε.
Μοιράζουμε στις 12 θήκες για κεκάκια, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο cheddar και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Ελέγχουμε εάν είναι έτοιμα βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Εάν βγει στεγνή και χωρίς ψίχουλα τότε τα κεκάκια μας είναι έτοιμα.
Σερβίρουμε ζεστά ή και χλιαρά μαζί με χυμό ή o,τι άλλο επιθυμούμε.
Διατηρούνται στο ψυγείο, σε σακούλα με ζιπ, για 4-5 ημέρες.
*Για τον πουρέ κολοκύθας:
Κόβουμε στην μέση και μετά σε μικρά κομματάκια την κολοκύθα και την ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Αφαιρούμε τις φλούδες και λιώνουμε την ψίχα με ένα πιρούνι, φτιάχνοντας ουσιαστικά ένα πουρέ, τον οποίο αφήνουμε να στραγγίξει για αρκετές ώρες στο σουρωτήρι. Ύστερα χωρίζουμε τον πουρέ σε μερίδες της μιας κούπας και τον βάζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Διατηρείται για 6 μήνες.
Καλή απόλαυση!
Συνταγή από CooKika
0 comments
Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!