TOY ROTATION
Μπορεί το toy rotation σαν όρο να μην το έχετε ακουστά αλλά είμαι σίγουρη ότι πολλές από εσάς εφαρμόζετε, έστω και ασυνείδητα αυτή την τακτική με τα παιχνίδια των μικρών σας.
Το toy rotation είναι ένα σύστημα οργάνωσης των παιχνιδιών, απολύτως απαραίτητο ιδιαίτερα όταν τα παιχνίδια τείνουν να καταλάβουν αργά και σταθερά όλους τους χώρους του σπιτιού.
Η υπερπληθώρα παιχνιδιών δημιουργεί και υπερπληθώρα ερεθισμάτων με αποτελέσμα να προκαλεί σύγχυση. Το παιδί "χάνεται", μπερδεύεται και νιώθει αναστατωμένο. Έτσι όχι απλά δεν παίζει με τα παιχνίδια του σωστά αλλά τα βαριέται και γρήγορα. Τι κάνουμε λοιπόν; Είναι απλό και χρειάζεται μόνο μια μικρή προεργασία από μέρους μας. Πιστέψτε με, δεν είναι κάτι δύσκολο και σαν σύστημα οργάνωσης θα το αγαπήσετε αμέσως.
- Καταρχήν το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να βρείτε όλα τα παιχνίδια και να τα εξετάσετε ένα προς ένα. Ό,τι είναι χαλασμένο, σπασμένο και γενικώς κατεστραμμένο πετιέται. Επίσης, ό,τι θεωρείται ότι δεν παίζεται καθόλου, μα καθόλου από το παιδί σας, μπορεί να μπει σε μια σακούλα και να δωριστεί κάπου αλλού. Γενικά, δεν κρατάμε τίποτα που να μην έχει νόημα ύπαρξης μέσα στο σπίτι μας.
Στα υπόλοιπα παιχνίδια θα εφαρμόσουμε το toy rotation, δηλαδή μια εκ περιτροπής εναλλαγή τους, έτσι ώστε κάθε φορά το παιδί να ασχολείται με αυτά με ενδιαφέρον.
- Με βάση το πλήθος των παιχνιδιών που έχουμε, χρησιμοποιούμε τα ανάλογα κουτιά αποθήκευσής τους. Εμείς που είμαστε μικροί ακόμη και δεν έχουμε πολλά παιχνίδια έχουμε μόνο δύο κουτιά. Προσωπικά, μου αρέσει να χρησιμοποιώ υφασμάτινα καλάθια χωρίς κάπακι για να έχει το παιδί οπτική επαφή με το περιεχόμενό τους. Πάμε όμως να δούμε πώς οργανώνουμε εμείς το περιεχόμενο αυτό.
- Είναι βασικό για το στάδιο αυτό να χωρίσουμε τα παιχνίδια σε ορισμένες κατηγορίες. Για παράδειγμα: παιχνίδια ηχητικά, παιχνίδια κίνησης-δράσης, παιχνίδια ρόλων, παιχνίδια μυαλού. Δηλαδή το μεταλλόφωνο είναι στα ηχητικά, η μπάλα στα κίνησης, ένα κουκλάκι στα παιχνίδια ρόλων και το παζλ σε αυτά του μυαλού. Ο σκοπός μας είναι κάθε κουτί να περιέχει ένα, δύο ή το πολύ τρία παιχνίδια κάθε κατηγορίας. Κάπως έτσι θα σκεφτείτε εσείς πόσα κουτιά σας χρειάζονται. Πιστεύω πως 3 ή 4 κουτιά, ανάλογα με το μέγεθός τους είναι ένας καλός μέσος όρος.
- Στη συνέχεια, τα πράγματα είναι απλά: κράταμε το ένα κουτί έξω και τα υπόλοιπα τα αποθηκεύουμε έως ότου έρθει η ώρα της εναλλαγής των κουτιών. Η συχνότητα της εναλλαγής είναι και αυτή στη δικιά σας βούληση. Προσωπικά, αλλάζω το καλάθι του Ιάσονα κάθε 15 με 20 μέρες.
Εννοείται πως το πρόγραμμα έχει και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα ένα πολύ αγαπημένο παιχνίδι δεν το θέτουμε στη διαδικασία της εναλλαγής εφόσον το παιδί το ζητάει συνέχεια. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για ενα ογκώδες παιχνίδι που δύσκολα αποθηκεύεται.
Όπως καταλάβατε το toy rotation είναι ένα πολύ ευέλικτο σύστημα οργάνωσης των παιχνιδιών πράγμα το οποίο το κάνει εύκολο στην εφαρμογή του. Για το λόγο αυτό σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Θα δείτε πως τα οφέλη του είναι πολλαπλά τόσο για το παιδί όσο και για τη μαμά!
0 comments
Είναι χαρά μας να ακούμε τις απόψεις, τις ιδέες και τις εντυπώσεις σας!